Syystiedote 2023

PAINOPISTEET LUKUVUONNA 2023-2024 

Vaasan kaupungin perusopetuksen painopisteet: 

Tunnetaidot  

Luonto 

Yhteisöllisyys


Koulun omat painopisteet: 

Tvt opetuksessa 

Yhteisopettajuus 

Kiva Koulu 
Liikkuva Koulu 
Vihreä Lippu Koulu 
Lukeva Koulu 


JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 
Koulun järjestyssäännöt ovat voimassa kaikessa koulun toiminnassa. Järjestyssääntöjen rikkomisesta seuraa puhuttelu, kasvatuskeskustelu tai jälki-istunto. 

 
KOULUKÄYTÄNTEITÄ 
 
Variskan yhtenäiskoulu on ns. kengätön koulu. Koko koulun sisätiloissa kuljetaan sukilla tai lipokkailla. Ulkokengät ja ulkovaatteet sekä liikuntavaatteet säilytetään oppilaskaapissa luokilla 7
9.

Kaapin käyttöönottoon tarvitaan 10 € pantti, jota vastaan saa kaapin avaimen. Luokanohjaaja kerää pantit ja huolehtii avaimet oppilaille. Arvotavaraa, kuten rahaa, kännyköitä tai tietokoneita ei kaapeissa säilytetä. Raha luovutetaan takaisin oppilaalle 9. luokan päättyessä. Kadonnut tai vaurioitunut avain on korvattava. Luokkien 1–6 oppilaat säilyttävät ulkovaatteet ja -kengät omassa naulakkotilassaan. 

 
Kaupassakäynti on kielletty. Rangaistuksena on jälki-istunto. 

 
Kesken koulupäivän kotiin voi lähteä vain koulun aikuisen luvalla. 
Siirryttäessä koulupäivän aikana esim. liikuntatunneilla paikasta toiseen noudatetaan yleisiä liikennesääntöjä ja tietenkin myös koulun järjestyssääntöjä.  
Muuten kuin opetuksellisista syistä koulualueelta ei poistuta koulupäivän aikana.  
Kouluun ei tule tuoda välineitä, joita koulutyössä ei tarvita.  
Turhaa on myös makeisten ja limsojen tuominen kouluun.  
Mikäli oppilas tarvitsee lääkkeitä tai kärsii usein esimerkiksi päänsärystä, on hänellä hyvä olla tarvitsemansa lääkkeet mukana koulussa. 
Mopokortti suoritetaan kokonaisuudessa koulupäivän ulkopuolella. 
Henkilökohtaisiin menoihin myönnetään vapaata vain rajatusti (terveys, perhejuhlat, lomamatka). 
Teemapäivän luvattomasta poissaolosta seuraa kaksi tuntia jälki-istuntoa. 
Rästikokeet tehdään valvotusti 1–2 kertaa viikossa järjestettävässä tilaisuudessa. 


TIETOKONEET 

Variskan yhtenäiskoulun luokkien 15 ja 79 oppilailla on käytössään opiskeluun tarkoitetut kannettavat tietokoneet. Tietokone on henkilökohtainen opiskeluväline, jota yläluokkien oppilaat kuljettavat mukana oppitunneilla. Tietokone ladataan kotona ennen seuraavaa koulupäivää. Samaa henkilökohtaista tietokonetta käytetään koko kouluajan, ja se palautetaan aina kesäloman ajaksi kouluun. Alaluokkien oppilaille luokanopettaja antaa ohjeet koneiden käytöstä. 

 

TOIMINTAOHJE KIUSAAMISEN JA HÄIRINNÄN VARALLE 
Variskan koulu on mukana kiusaamisen vastaisessa Kiva Koulu -ohjelmassa. 
Koulukiusaamisesta on kyse silloin, kun yksi ja sama oppilas joutuu toistuvasti ja systemaattisesti toisen tai toisten tahallisen, negatiivisen toiminnan kohteeksi, joka loukkaa psyykkisen ja fyysisen koskemattomuuden perusoikeutta. Kiusaaminen on ehdottomasti kielletty. Kiusaamista on esimerkiksi 

  • haukkuminen, nolaaminen, syrjiminen tai pilkkaaminen 

  • uhkailu ja kiristäminen 

  • fyysinen sortaminen, kuten töniminen, lyöminen tai kivun tuottaminen ylipäänsä 

  • oppilas: 

  • mikäli joudut koulussa kiusaamisen kohteeksi, ilmaise kiusaajalle, miltä hänen käytöksensä tuntuu ja pyydä häntä lopettamaan. Kerro asiasta viipymättä koulun työntekijälle (esimerkiksi luokanopettajalle, luokanohjaajalle, opettajalle, kuraattorille tai rehtorille) mitä on tapahtunut ja ketkä ovat olleet osallisina. Jos et tunnista mukana olleita, koulun työtekijä auttaa. Kertominen on olennaista, koska on ensiarvoisen tärkeää, että asiaan puututaan mahdollisimman pian. Jos kertominen yksin tuntuu vaikealta, voit kysyä vaikka kaveria tueksi. Jos havaitset, että jotakuta oppilasta kiusataan koulussa, kerro asiasta koulun työntekijälle, esimerkiksi opettajalle tai kuraattorille. Kerro myös ketkä ovat olleet osallisina, sillä tilanteeseen puuttuminen edellyttää asian selvittämistä osapuolten kesken. 

  • huoltaja: 

  • mikäli lapsesi joutuu koulussa kiusatuksi, ilmoita asiasta koululle, esimerkiksi luokanohjaajalle tai kuraattorille. Kerro myös ketkä ovat olleet osallisina, sillä tilanteeseen puuttuminen edellyttää asian selvittämistä osapuolten kesken. Riidat ja erimielisyydet eroavat kiusaamisesta siten, että ne ovat usein hetkellisiä, eikä niiden kohteeksi joudu jatkuvasti yksi ja sama oppilas. 

 

POISSAOLOT 
Perusopetuslain mukaan oppilaan tulee osallistua perusopetukseen, jollei hänelle ole erityisestä syystä myönnetty vapautusta. (POL 26§) Poissaoloja ennaltaehkäistään luomalla oppilaalle turvallinen ja viihtyisä kouluympäristö. Huoltajalla on velvollisuus ilmoittaa koululle oppilaan poissaolosta mahdollisimman pian ensimmäisen poissaolopäivän aamuna: alakoulussa luokanopettajalle ja yläkoulussa luokanohjaajalle. Opettajat kirjaavat poissaolot Wilmaan. Opetusryhmästä vastuussa oleva luokanopettaja, aineenopettaja tai luokanohjaaja seuraa säännöllisesti oppilaiden poissaoloja ja kiinnittää huomiota poissaolojen mahdolliseen säännönmukaisuuteen: poissaolojen toistumiseen esim. samana viikonpäivänä, samasta aineesta, saman opettajan tunnilta. Luvattomiin ja huolta herättäviin poissaoloihin puututaan heti ja ryhdytään tehokkaisiin toimenpiteisiin. Poissaolojen määrärajojen täyttymisen ohjeistuksessa noudatetaan yhteisiä toimenpiteitä 30, 60, 80 ja 120 poissaolotuntimäärän täyttyessä. Koko poissaoloihin liittyvä ohjeistus on luettavissa https://www.vaasa.fi/oppimisen-tuki/koulupoissaoloihin-puuttuminen/ 

 
LOMA-ANOMUS 
Oppilaalle anotaan loma etukäteen. Loma-anomuksen voi tehdä Wilmassa otsikon ”Hakemukset ja päätökset” alla klikkaamalla linkkiä ”Tee uusi hakemus”. 1–5 arkipäivää kestävät lomat myöntää luokanopettaja/luokanohjaaja ja sitä pidemmät rehtori. Loma-anomuksen yhteydessä on aina kysyttävä opettajilta mahdolliset tehtävät, kokeiden suoritukset yms. asiat. Loman aikana oppilaan on huolehdittava annetuista tehtävistä. Ylimääräisen loman anomista tulisi aina tarkoin harkita. 


OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI 
Luokka-asteiden erityisopetuksesta vastaavat erityisopettajat  

Laaja-alainen erityisopetus  

6. ja 7. lk. Kajsa Karlsson  

7. lk. Leena Virkki 
8. lk. Markku Alahäivälä  
9. lk. Hanna Luoma 

 
AAMUETAPPI JA VÄLIETAPPI 
Toiminta on tarkoitettu oppilaalle, jolla on paljon poissaoloja, pulmia tulla kouluun, haasteita olla omassa luokassa, pitkän poissaolojakson vuoksi kertyneitä rästitehtäviä tai aukkoja opiskelussa. 


OPPILASHUOLTORYHMÄ 

Koulussa toimiva oppilashuoltoryhmä vastaa oppilaitoksen oppilashuollon suunnittelusta, kehittämisestä, toteuttamisesta ja arvioinnista. Oppilashuoltotyö on luottamuksellista ja sitä koskee salassapitosäädökset. Oppilashuoltolaki takaa kaikille oppilaille opiskeluhuollon maksuttomat palvelut, joita ovat kouluterveydenhuolto, kuraattori- ja psykologipalvelut. 

 

TERVEYDENHOITO 

Terveydenhoitaja luokille 79 on tavattavissa koululla tiistaista perjantaihin. Avoin vastaanotto on päivittäin klo 12–12.40, hätätilanteessa vastaanotto tarpeen mukaan. Luokkien 16 terveydenhoitaja on koululla kahtena päivänä viikossa. Terveydenhoitajan työ on ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa. Terveydenhoitaja tapaa oppilaat vuosittain määräaikaisissa terveystarkastuksissa. Luokkien 5 ja 8 oppilailla on laajat terveystarkastukset, joihin kuuluu terveydenhoitajan ja lääkärin tapaaminen.  


KOULUKURAATTORI 

Luokkien 79 koulukuraattori työskentelee koululla koko kouluviikon ja luokkien 16 kuraattori keskiviikkoisin. Työn keskeinen tavoite on hyvinvoinnin edistäminen kouluyhteisössä. Oppilas, opettaja tai huoltajat voivat ottaa yhteyttä kuraattoriin esimerkiksi koulunkäyntiin, ihmissuhteisiin tai muuhun arkielämään liittyvissä asioissa. Koulukuraattori tekee yhteistyötä lapsen ja nuoren huoltajien, koulun työntekijöiden ja koulun ulkopuolisten tahojen kanssa. 


KOULUPSYKOLOGI 

Variskan yhtenäiskoulun koulupsykologi on tavattavissa muina koulupäivinä paitsi keskiviikkoisin. Koulupsykologin palvelut on suunnattu 19 luokkalaisille. 

 

JÄLKI-ISTUNNOT 
Jälki-istunnot on suoritettava antamista seuraavana istuntopäivänä. Tilaisuuksia järjestetään kaksi kertaa viikossa. Kasvatuskeskustelu on ensisijainen seuraamus, mikäli oppilas rikkoo koulun sääntöjä. Keskustelu järjestetään koulupäivän ulkopuolella ja huoltajalle on ilmoitettava mahdollisuudesta osallistua keskusteluun. Jälki-istuntoaikoina voi myös suorittaa rästiin jääneitä tehtäviä tai kokeita.