Valinnaisen kuviksen ysiluokkalaiset Tikanojan Taidekodissa 26.8 ja 27.8

Frithjof Tikanoja

Herman Frithiof Antell
Kaksi valinnaisryhmää eli ns. pitkän kuvataiteen kurssilaiset kävivät keskiviikkona ja torstaina tutustumassa Tikanojan taidekotiin. Rakennus jo sinällään on kokemisen arvoinen ja kertoo Vaasan historiasta sekä Frithjof Tikanojan elämästä.Tällä hetkellä Taidekodissa on nähtävillä Antellin kokoelma. 

ps. vielä viikonlopun esillä! 

Herman Frithiof Antell oli vaasalainen lääkäri, joka peri kasvatti-isänsä kamarineuvos Herman Rosenbergin huomattavan omaisuuden ja varojensa turvin keräsi huomattavan taidekokoelman. Vaikka hän toimi lääkärin ammatissa ja erikoistui silmälääkäriksikin, Antellin intohimona oli taide! Hän tutustui moniin kuuluisiin taiteilijoihin oleskellessaan Pariisissa.



Antellin kokoelmaan kuuluu mm. Albert Edelfeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Ville Vallgrenin, Auguste Rodinin, Maria Wiikin, Gunnar Berndtsonin, Eero Järnefeltin, Werner Holmbergin, Victor Westerholmin ja Alexander Laureuksen huomattavia teoksia. Antell testamenttasi kokoelmansa Suomen kansalle ja nykyään kokoelma sijaitsee Helsingissä Ateneumissa. Kokoelma on itseasiassa Ateneumin taidemuseon perusta.

Teoksista yhdeksäsluokkalaisten mieliin jäivät mm. Poika ja varis sekä hieno kertomus siihen liittyvästä Gallen-Kallelan luonnostelusta tästä vilkkaasta pojasta, Pariisin Luxemburgin puiston upean suuri teos sekä tietenkin Antellin mielenkiintoinen elämä taiteen ja taiteilijoiden keskellä niin Pariisissa kuin myös elämä Vaasassa ja Koulukadun kodissa. 


Kiitokset taidekodille hyvästä opastuksesta!

Ysiluokkalaiset kuuntelemassa oppaan kertomusta Edelfeltin Pariisin Luxenburgin puisto -teoksesta