Kulttuurin ja kansainvälisyyden pajapäivä

Perinteet ja kansainvälisyys rinnakkain Variskalla


Variskan koululla vietettiin 28.4.2016 Suurta Pajapäivää, jonka teemana oli kulttuuri- ja kansainvälisyys. Tavoitteena oli tutustuttaa oppilaat maahanmuuttajataustaisten oppilaiden kulttuureihin sekä lisätä yhteisöllisyyttä ja ymmärrystä toistemme kulttuureista ja tavoista. Pajoissa tutustuttiin sekä etnisiin kulttuureihin mm. musiikin, rytmien, vaatteiden ja ruokakulttuurin kautta, että myös omaan suomalaiseen perinnekulttuuriimme mm. karjalanpiirakoita ja himmeliä tehden. Tavoitteena oli myös tutustuttaa oppilaita mahdollisimman moniin koulun ulkopuolisiin toimijoihin: yrittäjiin, yhdistyksiin ja seuroihin, taiteilijoihin ja käsityöläisiin, jotta nuoret tutustuisivat eri ammatteihin sekä heille syntyisi kontakteja koulun ulkopuolisiin toimijoihin.

Yrittäjyyspajassa Kulttuurigalleria ja -kehys 3:n omistaja Hannele Pelli kertoi kokemuksiaan yrittäjyydestä ja keskusteli nuorten kanssa yrittäjyydestä. Oppilaat saivat kehitellä kymmenen uutta yritysideaa ns. jatkosarjakuvan keinoin: ensimmäinen ryhmä keksi hahmot, seuraava heille liikeidean ja kolmas keskittyi jo idean markkinointiin. Jokaisessa yrityksessä oli mukana 7.-, 8.- ja 9.-luokkalaisia. Osa yrityksistä oli varsin humoristisia, mutta joukkoon mahtui muutama oikein oiva ja toimiva idea. Sarjakuvista kootaan myöhemmin pieni näyttely koululle. 

Kuva 1. Karjalanpiirakoita tekemässä
Perinneruokapajassa Martat opettivat karjalanpiirakoiden tekoa. Oppilaat tarttuivat reippaasti töihin osaavien ohjaajien opastuksella. Maistuvat piirakat päätyivät pajan päätteeksi tekijöidensä välipalaksi.

  
4h-kerhon pajassa askarreltiin äitienpäivälahjoja. Oppilaat tekivät joko yhden tai useamman askartelun. Jos askartelut jäivät kesken, ne olivat sellaisia, joita pystyy itse myöhemmin jatkamaan.

Merenkurkun luonnon ihmeisiin oppilaat pääsivät tutustumaan katsomalla Wildlife Vaasa luontoelokuvafestivaaleilla esitetyn Eero Murtomäen, Juhani Koivusaaren ja Ari Valkolan "Merenkurkun kalapuroilla" -elokuvan.
Kuva 2. Etnisten vaatteiden esittely

Etnisten vaatteiden esittelyssä päästiin tutustumaan koulun kulttuuriseen moninaisuuteen värikkäiden vaatteiden kautta. Oppilaat ja opettajat olivat malleina esityksessä, jossa nähtiin pukuloistoa neljästä eri maanosasta. Mukana esityksessä oli oppilaita niin nivel-luokilta kuin yleisopetuksen 7-, 8- ja 9-luokilta. Valmistavan luokan oppilaat kokosivat näytöksen taustalle powerpoint-esityksen mukana olevista maista luontokuvineen, lippuineen ja karttoineen.
  



Kuva 3. Kasvatusalustoja viemässä Kyläkeskus Kultanummeen


7. luokkien oppilaat olivat tehneet aikaisemmin ns. kasvatusalustoja Vaasan Setlementtiyhdistyksen tilauksesta Ristinummen kyläkeskukseen Kultanummeen. Pajapäivänä oppilaat kantoivat alustat kyläkeskukseen sekä kärräsivät hiekkaa ja multaa alustoihin. Kyläkeskuksen väki istuttaa alustoille myöhemmin kasveja. 
   




Yli kolme metriä korkea himmeli nousee lähiaikoina koristamaan Variskan koulun ala-aulaa. Tämä suuri himmeli on rakennettu 43 pienemmästä himmeleistä, joiden materiaaleina on käytetty mustia pillejä ja sähköputkea noin 520 kappaleen verran. Himmelipajassa perinnekäsityön opettajana toimi Eija Koski.
Kuva 5. Pizzapohjaa pyörittämässä

Kuva 4. Eija Koski ja Vaasan suurin himmeli


Etnisessä ruokapajassa Illyrian´s restaurant & coffeebar –ravintolan omistaja kertoi omaa tarinaansa Kosovosta tulleena nuorena ja matkastaan yrittäjyyteen. Hän myös näytti oppilaille, kuinka pizzaa tehdään. Oppilaat saivat tämän jälkeen ryhmissä tehdä oman pizzan.

Kuva 6. Kansainvälisyyspeli
Kansainvälisyyspelissä pohdittiin sitä, mihin jokaisella ihmisellä tulisi olla oikeus elämässään yhdessä maailmassa. Pelaamalla hankittiin tietoa ja varoja näiden perusoikeuksien - veden, ihmisoikeuksien, hyvinvoinnin ja koulutuksen - saamiseksi. Yhdessä hankitut työntekijät, rakennukset ja hankkeet sijoitettiin yhteiseen maahan mahdollisimman kattavasti. Pelin lomassa pohdittiin yhdessä, mitä ja miten voi vaikuttaa näihin asioihin. Yhdessä mietittiin myös, millaista voisi olla opiskelu, työskentely ja asuminen ulkomailla. 
   


Kuva 7. Koristeveistoa
Koristeveistopajassa  Heikki Tamminen esitteli muutamia tuomiaan töitä, minkä jälkeen hän näytti koristeveistotekniikkaa. Myös oppilaat saivat kokeilla veistämistä. 
  








Kuva 8. Afrikkalaisen tanssin ja rytmin paja
Kpangolo Yede ry:n rumpupajassa tutustuttiin afrikkalaiseen kulttuuriin, rumpurytmeihin ja tansseihin. Kun taas Rolling ry:n Matti Heikkilä ja Tuija Peltoharju tanssittivat opettajia ja oppilaita hiphopin sekä cha chan tahdissa. 
Kuva 9.  Hiphoppia

  


















Kuva 10. Taikon ja 7-luokkien esitys "Kohtaaminen"


Suuri Pajapäivä huipentui kulttuuri- ja kansainvälisyysaiheiseen esitykseen, jota osa 7. luokkien oppilaista oli harjoitellut Taikonin opettajien Alli Alhon, Lina Winbergin sekä Kaisa Ritolan kanssa. Esityksessä teemana oli ”kohtaaminen”. Tarkoituksena oli teatterin, tanssin ja lavasteiden avulla luoda yhteisöllisyyttä edistävä esitys. 


Kuva 11. "Kohtaaminen"



Oppilaat olivat Suuressa Pajapäivässä innokkaasti ja reippaasti mukana tekemässä ja osallistumassa ja olivat kiinnostuneita kuulemaan eri kulttuureista. Päivä jäi varmasti monen mieleen yhdessä tekemisen ja vaikuttamisen meiningistä!