Energinen Vaasa 9lk.


Liikuntapäivänä perjantaina 8.9 
9-luokkalaiset suuntasivat keskustaan



Tarkoituksena oli ulkoilla raittiissa ilmassa (satoi osan aikaa) sekä vierailla erilaisissa kohteissa, jotka liittyivät mm. Vaasan monialaiseen kokonaisuuteen Energiaan.

Luokkien reitti kulki niin että kävimme vuorollamme tutustumassa Tikanojan taidekotiin, Hietasaaren Helmeen, Kultsaan sekä torilla vierailevaan biorekkaan. 



Kuva 1. Sini Björkholm opastaa Tikanojan taidekodissa


Kuva 2. Setterbergin suunnittelema hovioikeus
Tikanojan taidekodissa oli meneillään näyttely Pariisi 1894: Gauguinin ja Strindbergin piirin suomalaistaiteilijat -näyttelyn yhteydessä matkataan Gauguinin Noa-Noa –puupiirroksen mukana Pariisiin. Tällä kertaa emme ehtineet käydä grafiikan työpajassa, jota tarjottiin näyttelyn oheen. 







Reitin aikana teimme erilaisia tehtäviä myös siirtymisten aikana. Tutustuimme Rantakadulla Setterbergin luomaan Vaasaan asemakaavaan sekä hänen suunnittelemiinsa rakennuksiin ja tyylisuuntaan. Setterbergin suunnittelemia Vanhan Vaasan palon 1852 jälkeen rakennettuja taloja on vielä jonkin verran jäljellä Vaasassa, kuten hovioikeus, kirkko, Setterbergin oma talo (toimii päiväkotina) sekä vesitorni.  Matkalla Hietasaaresta Kultsaan kuljimme kalarannan ja vankilan ohi Kultsaan. Kulkiessamme annoimme vihjeitä oppilaille. Vihjeiden avulla piti osata päätellä minne olemme menossa.

Kuva 3. Setterbergin puistossa veistostehtävä








Seuraavaksi suuntasimme Hietasaareen, jossa teimme tehtäviä yrittäjyydestä. Pohdimme mm. sitä minkälaista yrittäjyyttä Vaasassa on ja mitä vielä toivottaisiin lisää. Hietasaaren helmen yrittäjä Pekka Karppinen eli ns. Kuningas Pähkinä kertoi hieman yrittäjän arjesta sekä omasta liikeideastaan.

Vanhassa poliisitalossa tutustuimme Kultsaan. Kultsa on nuorten kulttuuritoiminnan keskus, jossa toimivissa kerhoissa on mahdollista harrastaa muun muassa teatteria, musiikkia, tanssia, elokuvia ja paljon muuta. Lisäksi Kultsalla järjestetään erilaisia kursseja. Monipuolisuuden lisäksi Kultsan toiminta on monikulttuurista: siellä toimii muun muassa monikulttuurinen musiikkikerho. Kultsasta käsin järjestetään myös erilaisia nuorten tapahtumia, ja sen toisessa kerroksessa toimii nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Reimari. Samalla kuulimme Kultsassa tapahtuneesta vanhasta rikoksesta sekä Kultsan aaveesta 😜.

Kultsasta suuntasimme kohti vapautta eli torin vapaudenpatsasta. Siellä meitä odotti
biorekka. 
Bioaika-rekassa oleva tiedekeskus on noin 50 m2 laajuinen vuorovaikutteinen kokonaisuus, jossa biotaloudesta innostutaan havainnollisesti kokemalla ja tekemällä. Yksittäisiä tiedekeskus-kohteita laajentuvassa näyttelyrekassa on noin 25 erilaista. Myös rekka itsessään on näyttelykohde - se kulkee biopolttoaineella! 


Rekan vaunun sisätilat laajenevat tapahtumapaikoilla hydraulisesti kyljistä aukeavien levikekasettien ja kattoterassin avulla. Bioaika-tiedekeskusnäyttelyn sisällöt ja kohteet jakaantuvat megatrendeihin, metsien tarjoamiiin ratkaisuihin ja innovaatioihin sekä tulevaisuuden visiontiin. 


Kuva 5. Megatrendejä lukuina
Megatrendit, kehitystä aikaansaavat tekijät, kuten väestönkasvu, ilmastonmuutos ja uusitutumattomien luonnonvarojen kulutus, esitellään erilaisin mittarein. Metsiemme ulottuvuudet, ekosysteemipalvelut ja kyky sitoa hiiltä tulevat konkreettisella tavalla tutuksi. Virtuaalitodellisuuden avulla tai vain katsomalla ympärilleen, kävijä voi itse myös nähdä, mikä on Suomen vahvuus biotaloudessa - kestävästi käytettävät metsät!  https://www.bioaika.fi 

Täytyy sanoa että huimalta tuntui nousta neljänkymmenen metrin korkeuteen ja katsella Rovaniemen metsien yli -vaikkakin vain virtuaalitodellisuudessa!

Teksti: Mervi Wahlroos, kuvat: Mervi Wahlroos & Marika Syväluoma