7.luokkalaisten monialainen oppimiskokonaisuus

13.12-19.12.2018 oli Variskalla monialaisten oppimiskokonaisuuksien viikko. Olimme suunnitelleet 7-tiimissä Taikonin kanssa yhteistyössä yhdeksän pajaa. Yhteiseksi teemaksemme pajoihin valitsimme VALOn. Ajatuksena oli tehdä yhteinen esitys sekä käyttää pajoissa syntyviä tuotoksia myös torstai-illan joulujuhlassa. Taikonin ohjaamia pajoja olivat: kuvataide, käsityö, sirkus, akrobatia, nykytanssi, teatteri, media ja musiikki sekä oman kuvisopettajamme vetämä valokuvauspaja. Oppilaat valitsivat haluamansa pajan Popup-koulu -ilmoittautumisohjelmassa. 

Ensimmäinen päivistä suunniteltiin ja valmisteltiin tulevaa pajaa oman koulun opettajien kanssa. Toinen, kolmas ja neljäs päivä pajoja vetivät Taikonin opettajat ja oman koulun opettajat olivat apuna. Keskiviikkona pajapäivät huipentuivat pajojen esittelyyn eli jokainen paja esitti oman pajansa tuotokset. Viidentenä päivänä kirjoitimme loppuun päiväkirjat, joihin oli kirjoitettu päivistä ajatuksia ja huomioita sekä arvioimme pajojen elämyksen.

Kuvataidepajassa tehtiin lyhtyjä leivinpaperista, pajunoksista, pahvista sekä lasipurkista. Lisäksi teimme mustalle paperille ihmishahmoja, joille suunnittelimme heijastinvaatteita sekä asusteita. Pajan vetäjänä toimi Alli Alho.



Sirkuspajassa pääsi maistelemaan eri sirkuslajeja, kuten akrobatiaa, jongleerausta ja diaboloa. Pajassa pohdittiin myös sitä mikä tekee valovoimaisen esiintyjän - ja sehän on ASENNE! Pajan vetäjänä toimi Kalle Halmén. 



Käsityöpajassa teimme valoon liittyviä teoksia. Käytimme monipuolisesti materiaaleja, tekniikoita ja työvälineitä. Meillä oli pajassa mukavaa!







Mediapajassa tehtiin varjoteatterin keinoin stopmotion -animaatiofilmit. Ensimmäisenä päivänä tehtiin lavasteet ja hahmot ja toisena sekä kolmantena päivänä kuvaus ja editointi. Pajan vetäjänä toimi Anu Valkama. 



Musiikkipajassa soitettiin, tehtiin ja tutkittiin musiikkia kitaran ja ukulelen avulla. Tutustuttiin eri soittotekniikoihin ja harjoiteltiin yksiäänisiä melodioita sekä soinnuilla säestämistä. Pajan vetäjänä oli Taneli Saari. 





Torstaina leikimme tutustumisleikkejä ja saimme tietää, että ohjaajamme on teatterinäyttelijä. Teimme myös QR-koodi ratoja. Perjantaina Tinja Sabel tuli ohjaamaan pajaamme. Kävelimme ympäri huonetta, teimme erilaisia viestintäleikkejä ja tutkimme valoa. Päivä oli mielenkiintoinen ja melko rauhallinen. Maanantaina olimme signaalilähetysleikkejä ja viidakkorumpua sekä peiliheijastusleikkiä parin kanssa. Kirjoitimme lapuille jotain tekemistä ja pienissä ryhmissä näyttelimme sen niin että muiden täytyi arvata. Teimme myös still-kuvia. Tiistaina meidän ryhmä teki äänileikkejä, piirileikkejä ja muita. Kaikkien piti tulla esityksessä lavalle muodostamaan joku kuva.  Keskiviikkona aamulla me kirjoitimme päiväkirjaa tiistaista ja sitten meillä oli Vaasan teattereista kysely ja myös me teimme arviointia monialaisista. Sitten menimme ulos leikkipuistoon. Sitten tulimme kouluun ja nyt kirjoitamme kaikista päivistä koneelle. 
 teksti: Teatteripajan viikosta raportoivat teatteripajan oppilaat



Akrobatia- sekä nykytanssipajassa harjoiteltiin helppoja akrobatia- ja pariakrobatialiikkeitä sekä nykytanssin elementtejä. Alunperin ryhmämme oli kaksi erillistä ryhmää, tanssi akrobatia ja tanssi nykytanssi. Joka päivä oli yhteinen lämmittely ja sitten erkaannuimme loppupäiväksi omiin ryhmiimme ja teimme ryhmäkohtaisia harjoitteita. Vetäjinä toimivat Lina Winberg sekä Viivi Sjöblom. Nykytanssilaiset harjoittelivat torstaina Linan johdolla itseilmaisua musiikin ja liikkeiden avulla. Akrobatiassa harjoiteltiin Viivin johdolla esimerkiksi kuperkeikkoja ja kärrynpyöriä. Päivän päätteeksi yhdistimme jälleen molemmat ryhmät ja harjoittelimme tulevaa Valotanssia, jonka esitimme kaikille tiistaina ja myös koko koulun joulujuhlassa. Jatkoimme samoissa merkeissä maanantaina ja tiistaina. Valotanssi oli todella hieno ja onnistuimme myös tiistain esityksessä. Meillä on kaikilla pienet taskulamput esityksessä  ja se on hienon näköistä kun sali on pimeänä. 







Valokuvauspajassa kuvattiin muiden pajojen työskentelyä sekä opeteltiin järjestelmäkameran ominaisuuksia. Kiitos kuvaajille: Ilmari Saaranluoma, Samuli Tyynismaa, Ahti Svenfelt, Peppiina Rissanen, Aada Kotimäki, Ronja-Juulia Swanljung, Emilia Autio, Mohamed Mostafa 

Teksti: Pajojen vetäjät, mukana olleet opettajat sekä oppilaat

Iso kiitos Taikonin opettajille yhteistyöstä!