Energiaviikko valtaa Variskan koulun

Vuoden viimeisellä kouluviikolla Variskan yläasteella 13-19.12 vietetään

monialaisen oppimiskokonaisuuden viikkoa. Yhdeksäs luokkalaisten monialaisten aiheena on muutaman vuoden toiminut energinen Vaasa. Projektin oppilaat aloittivat pajakierroksella, joissa tutustuttiin eri pajoihin.
Vaasan sähkö
LUMA

Perjantaina oppilaat vierailivat Vaasan yliopistolla, VamkillaLumallaWapicella, Vaasan
sähköllä ja Kuntsilla Glitch-näyttelyssä. Maanantaina oppilaat ryhtyivät hommiin aikaisemmin valitsemissaan pajoissa.  Jokaisessa pajassa toteutettiin energiaan liittyvä työ eritavoin. Projektin valmistamiseen oli aikaa kolme päivää maanantaista keskiviikkoon ja ne esitellään myöhemmin tänä lukuvuonna. 
Kuntsi Glitch Art
Kuntsi Glitch Art
Kuntsi, Glitch Art ja Amy-robotti

Energiaviikon tarkoituksena on opettaa nuorille energiasta ja uusiutuvista energianlähteistä.  
Uuden opetussuunnitelman mukaan joka lukuvuodella on oltava vähintään yksi monialainen oppimiskokonaisuus.

Viikon aiheeksi on valittu energia, koska sillä on Vaasassa vahva asema, sillä Vaasasta löytyy useita energiaan keskittyviä yrityksiä, sekä hyvät mahdollisuudet opiskella alalle. 

Koodauspajassa sai käyttää omaa luovuutta 
ja toteuttaa oman pelin
Pelikoodauspajassa jokainen ryhmä suunnitteli oman tietokonepelin. Oppilaiden mukaan pelien koodaus oli aika haastavaa, sillä heidän piti lukea paljon ohjeita saadakseen pelin toimimaan. Pelien aiheet liittyvät energiaan esimerkiksi yhden ryhmän pelin infolaatikot liittivät uusiutuvaan energiaan. 
Julistepajassa oppilaat loivat ryhmissä eri energiamuodoista julisteita. Työskentelyyn liittyy suunnittelua, visiointia ja siihen tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Pajan tarkoituksena oli mainostaa eri energianlähteitä. 

Julistepajan aurinkopaneelijuliste
Pelipajan tarkoituksena oli tehdä oma lautapeli. Oppilaiden mielestä pelien tekeminen oli kivaa ja rentoa. Jokaisen ryhmän peli liittyi jollakin tavalla energiaan. Yksi ryhmä kertoi esimerkiksi tekevänsä energiaan liittyviä kysymyksiä. 
Videokuvauspajassa oppilaat kuvasivat ja loivat kuvien avulla videoita liittyen viikon energia aiheisiin. Pajan viikko alkoi vierailulla ylen toimitukseen ja Boo-klubbenin studiolle. Koulun opinto-ohjaaja kommentoi videoiden tekoa vaikeaksi osalle oppilaista. Hän kertoi myös, että ryhmässä oppilaat olivat halukkaita opettamaan toisiaan.  

Pelipajassa oppilaat askartelivat oman pelin
Variska 2040 -pajan tarkoitus oli luoda tulevaisuuden Variskan suunnitelma tuottamalla mahdollisimman vähän hiilidioksidipäästöjä ja säästämällä energiaa. Ryhmän vetäjä kertoi työn olevan monipuolista, silmiä avaavaa ja monia taitoja kehittävää.  
Uutispajan jokainen ryhmä teki erilaisen uutisen, kumminkin jokaisen uutisen aihe liittyi energiaan. Oppilaat haastattelivat ja tekivät gallup-haastatteluja ympäri koulua. Maanantaina pajassa vieraili Pohjalaisen toimittaja Susanna Pajakko. Hän kertoi oppilaille uutisen teosta ja sen vaiheista. Työskentely oli monipuolista ja kehitti kirjoitustaitoja. 

Teksti ja pajakuvat: Elviira Pitkänen, Nea Kalliomaa, Kiia Salo 
Vierailukuvat: Sarianna Nikkola