Tikanojan taidekodissa

9.luokkalaiset kuvataiteen pitkän kurssin opiskelijat lähtivät bussilla 19.12.2018 Tikanojan taidekotiin katsomaan von Wrightin veljesten taidetta. 

Von Wrightin taiteilijaveljeksillä, Magnuksella (1805–1868), Wilhelmillä (1810–1887) ja
Ferdinandilla (1822–1906), on merkittävä rooli sekä suomalaisen taiteen että luonnontieteellisen tutkimuksen historiassa. Kuopion lähellä sijaitsevassa Haminalahden kartanossa kasvaneet veljekset olivat lapsesta saakka kiinnostuneita ympäröivästä luonnosta ja sen havainnoinnista. Erityisesti veljesten lintujen tuntemus kehittyi pitkäaikaisen tarkkailun ja kuvaamisen ansiosta korkealle tasolle. Yksityiskohtaisen tarkat lintumaalaukset kuuluvat yhä Suomen parhaiten tunnettuihin taideteoksiin. 

Von Wrightin veljekset tunnetaan erityisesti monista lintuaiheisista teoksistaan, mutta Magnus ja Ferdinand olivat myös oman aikansa merkittävimpiä suomalaisia maisemamaalareita. Monet veljesten maalauksistaan esittävät Haminalahden ja sen lähiseutujen maisemia eri vuodenaikoin. Näyttely on taidekodissa esillä  6.10.2018 – 3.2.2019  http://www.tikanojantaidekoti.fi/nayttelyt.html
Näyttely oli upea kokonaisuus. Pienesti jäi harmittamaan, että taistelevat metsot -teos ei ollut saanut matkustuslupaa Vaasaan, mutta teoksesta oli kuitenkin video katsottavissa. Kiitos oppaalle laajasta opastuksesta veljesten elämästä 1800-luvun Suomessa.
teksti ja kuvat: Mervi Wahlroos