Kuvataiteen opiskelijat Kuntsissa

9.luokkalaiset kuvataiteen opiskelijat olivat keskiviikkona 5.5 tutustumassa Kuntsin modernin taiteen museoon. Saimme opastetun kierroksen, jonka jälkeen teimme tehtävän. Tehtävässä otimme kuvan yhdestä valitusta teoksesta, kirjoitimme ylös teoksen tiedot sekä pohdimme teoksen sanomaa sekä sen vaikutusta katsojaan.



Esillä oli nyt Kuntsin kokoelma.

Kuntsin Säätiöllä on takanaan 50-vuotinen historia, jota juhlistetaan näyttelyllä Kuntsin modernin taiteen museossa. Keväällä ja kesällä 2020 Kuntsin kokoelmia esiteltiin Helsingin Taidehallissa, ja nyt Kuntsin kokoelmaan voi tutustua laajassa näyttelyssä Vaasassa.

Vaasalaislähtöinen konsuli Simo Kuntsi (1913–1984) perusti vuonna 1970 nimeään kantavan Kuntsin Säätiön, joka jo 1970-luvun alussa tuli tunnetuksi ennakkoluulottomasta tavastaan sijoittaa kasvava taidekokoelmansa julkiseen tilaan, Vaasan uuteen kauppaoppilaitokseen. Vaasa sai valtakunnallista huomiota ja merkittävyyttä taiteen sijoittamisesta julkisesti koulutiloihin. Unelma nykytaiteen museosta eli vahvana eri puolilla Suomea ja pysyvästi esillä olevat nykytaiteen kokoelmat olivat 1970-luvun alussa harvinaisia.


Kuntsin Säätiön toiminta-ajatuksena oli alusta lähtien kerätä ajankohtaista taidetta sekä esitellä taidemaailman uusia ja lähimenneisyyden ilmiöitä. Kokoelma kasvoi vauhdikkaasti 1960–1980-lukujen aikana, ja kyseiset vuosikymmenet määrittelevät sen luonnetta. Tämän ajan suuntaukset – muiden muassa pop- ja kineettinen taide, informalismi, uusekspressionismi – ovat kokoelmassa edustettuna erityisen hyvin. Säätiön aktiivisin taideteosten hankintajakso ajoittui Simo Kuntsin elinaikaan, mutta kokoelmaa on kartutettu säännöllisesti tähän päivään asti.

Kuntsin kokoelma profiloituu ennen kaikkea merkittäväksi suomalaisen modernin- ja nykytaiteen kokoelmaksi, joka sisältää klassikoiksi nousseita teoksia. Kokoelmaa kartutetaan edelleen ja siihen kuuluu myös hieno kokonaisuus kansainvälistä 1960-70 -lukujen taidetta. Vuonna 2007 Kuntsin Säätiön aloitteesta ja sen kokoelman pohjalta Vaasassa avautui Kuntsin modernin taiteen museo.



Kuntsin kokoelma -näyttely perustuu Helsingin Taidehallin vuoden 2020 näyttelyyn.  Esillä on ennen kaikkea kokoelman ytimen eli 1960-80-lukujen – silloisten nuorten, nyttemmin jo vankan taidehistoriallisen aseman lunastaneiden suomalastaiteilijoiden teoksia. Juhani HarriKimmo KaivantoAhti LavonenJuhani LinnovaaraKauko LehtinenLeena LuostarinenKimmo PyykköMarjatta Tapiola ja Kain Tapper ovat näyttelyn tunnettuja taiteilijoita, mutta myös harvemmin esitettyjä taiteilijoita ja teoksia, kuten myös esimerkkejä ulkomaisesta taiteesta on otettu näyttelyyn. Näyttelyn yhteydessä on julkaistu säätiön historiikki (Simon suosikit, Maahenki 2020).

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Kuntsin Säätiön kanssa ja sen on kuratoinut Kuntsin Säätiön asiamies, museonjohtaja emerita Anne-Maj Salin

https://vaasankaupunginmuseot.fi/kuntsi/nayttelyt-ja-tapahtumat/esilla-nyt/