Yhtenäiskoulu nousee

Tämä vuosi on monella tapaa ollut poikkeuksellinen vuosi. Variskalla poikkeuksellinen vuosi on tarkoittanut niin Koronapandemiasta johtuvia järjestelyjä kuin myös yhtenäiskoulun rakentamista. Jo edellisvuonna olimme sekä yläkoulun väki, että entisen Vanhan Vaasan koulun väki olla mukana suunnittelemassa ja antamassa arkkitehdeille vinkkejä siitä, mitä toivoisimme Asko Halmeen suunnitteleman 1990 valmistuneen yläkoulun kylkeen rakennettavan alakoulun tiloilta.  Saimme kolme hyvää kilpailuehdotusta, joista voittajaksi valikoitui UKIarkkitehtien suunnitelma. 

Voittajaehdotuksen ratkettua, olemme kokoustaneet arkkitehtien, opetustoimen sekä talotekniikan ja rakennepuolen väen kanssa ja tehneet hienosäätöä suunnitelmiin erilaisissa kokoonpanoissa. Kevään 2021 loppuessa pitäisi kaikki suunnitelmat olla pikkuhiljaa valmiina, sillä onhan jo rakentaminenkin pitkällä.

Olemme saaneet syksystä 2020 asti seurata Variskan yläkoululta miten ensin piha-aluetta rajattiin korkeilla aidoilla ja kulku reaalisiivestä estettiin piha-alueelle -Lujatalo oli aloittanut tulevan työmaan suojaamisen. https://www.lujatalo.fi/


Ei tarvinnut kauaa odotella kun suuret koneet tulivat ja käänsivät pihaa ja vaihtoivat maaperää. Pian pihalla oli suuria kiviröykkiöitä ja kuoppa, joka kuitenkin alkoi täyttyä uudella aineksella, kun perustuksia alettiin tehdä rakennukselle.


Aidan takaa alkoi kevään edetessä näkyä yhä korkeampia pilareita ja betoniseiniä -elementtejä nosteltiin jo paikoilleen. Oppilaat kurkkivat uteliaina aitojen raoista ja niinpä Lujatalo teki aitaan muutaman kurkistusaukon, jotta pääsimme näkemään paremmin erilaiset rakennusvaiheet.


Kun Variskan henkilökunta ja oppilaat olimme sisällä niin ulkona silti tapahtui -säällä kuin säällä. Nostokurkia saattoi olla useampiakin nostamassa monen tonnin painoisia elementtejä.


Lujatalo antoi myös kivan vinkin -saimme luvan maalata työmaata suojaavia levyjä. Niinpä otimme haasteen vastaan ja teimme kuvituksia levyihin. Levyt kehystävät myös välituntialuettamme, joten ne piristävät kivasti pihaa.




Kesälomille lähtiessämme kesäkuun alussa 2021 Yhtenäiskoulun rakentaminen on jo pitkällä. Betonielementit ovat melkein kaikki jo paikoillaan ja rakennuksen muoto ja sijainti tontilla hahmottuu jo hyvin. 

Kesän jälkeen meitä odottaa Variskalla taas erilaiset rakennusvaiheet. Syksyllä saamme jo varmasti nähdä vielä lisää erilaisia ammattilaisia työssään myös sisätiloissa ja lopullista tiilipintaa myös ulkoseinissä. Keväällä jo sitten seuraammekin piha-alueiden rakentamista ja lopullisia sisustusratkaisuja. Myös oppilaat pääsevät osallistumaan ensi lukuvuonna rakennusprojektiin erilaisilla osallistavilla ideakilpailuilla ja taideprojekteilla. Mutta niistä lisää sitten syksyllä...



Syksyllä 2022 alakoululaisten puoli tulisi olla jo valmiina otettavaksi käyttöön ja näyttää tältä:



Havainnekuvat valmiista yhtenäiskoulusta sekä lisätietoa suunnittelun lähtökohdista:

https://ukiark.fi/variskan-yhtenaiskoulun-suunnittelukilpailuvoitto/


Teksti ja kuvat rakennusvaiheista: Mervi Wahlroos