Kesätyö Vaasan kaupungilla – Variskan yhtenäiskoulu, Alkula sekä Yxgärde

Olemme Vaasan kaupungin kesätyöntekijöitä ja työskentelemme Alkulassa, Variskan koululla sekä Yxgärdessä! Alla on muutaman kesätyöntekijän A kesätervehdys töistä, nauttikaa! 

”Terveisiä puutarhasta! Olemme työskennelleet Variskalla, Alkulan tilalla ja Yxgärdessä pian kaksi viikkoa. Viikot ovat olleet täynnä uusia kokemuksia, uuden oppimista, yhteistyötä ja ahkerointia. Meidän mielestämme parasta työssä on ollut ulkoilmasta nauttiminen säästä riippumatta sekä työilmapiiri ja avoimuus uusiin kokemuksiin. Olemme saaneet paljon uusia taitoja ja kokemuksia puutarhan hoitoon liittyen tulevaisuutta ajatellen. Ensimmäisen viikon aikana olimme paljon Alkulan tilalla. Alkulalla olemme esimerkiksi kitkeneet rikkaruohoja, lisännyt multaa perunoihin, lannoittanut, trimmannut marjapuskia ja kuuman sään vuoksi kastelleet runsaasti kasveja. Sekä ensimmäisellä viikolla saimme kunnian maalata aitaa Yxgärdessä perinteisellä punaisella värillä ja leikata nurmikkoa. Tällä viikolla on satanut melkoisen ruhtinaallisesti, joten olemme siivonnut koulun akvaariota ja kasvihuonetta huolellisesti. Teimme myös ahkerasti mahtavat kyltit koulun puutarhaan sekä tietovisa kyltit lasten puutarhaan. Mielestämme tämä kesätyö on ollut mukavaa ja antoisaa. Suosittelemme tätä kesätyötä nuorille, jotka ovat vastuullisia, ahkeria, yhteistyökykyisiä ja joilla on kiinnostusta tai kokemusta puutarhatöistä.” 

 

”Olemme viikon aikana käyneet koulupuutarhassa kitkemässä rikkaruohoja ja siivoamassa marjamaata. Myös akvaarion kaloja on ehditty ruokkimaan ja akvaarioita puhdistamaan. Muiden töiden lisäksi olemme myös kastelleet koulun kasveja sekä istuttaneet muun muassa kurkumaa sekä inkivääriä. Viikko on ollut täynnä kaikkea uutta ja jännittävää. Olemme oppineet, miten aitaa maalataan ja miten kaivetaan uusi kukkapenkki. Myös akvaarion hoidon salat ovat meille tulleet tutuksi. Töitä on riittänyt ja olemme kaikki oppineet paljon uutta puutarhan hoidosta.” 

 

”Terveisiä täältä puutarhasta toivottaa itse työnjohtaja! Olemme Variskan koulun, Alkulan ja Yxgärden kesätyöntekijöitä – työskentelemme Vaasan kaupungille. Nuoria vaihtelee kahden viikon välein, mutta itse olen täällä koko kesän ohjaamassa. Vedellä kasteleminen, rikkaruohojen kitkeminen sekä kasvien eri hajut ovat tulleet varmasti nuorille tutuksi sekä aurinko että sadekin on käynyt tervehtimässä meitä. Ylempänä nuoret ovat kertoneet hieman omia fiiliksiä, mutta miksipäs en voisi itsekin jakaa omani. 

Kiitos koulun koulupuutarhan maata oli valmiiksi jo hienosti muokattu, joten me kesätyöntekijät otimme ohjat siitä. Jatkoimme muokkausta, lannoitimme, kastelimme reippaasti ja istutimme uusia ihmetyksiä. Näitä ovat muun muassa kesäkurpitsat, avomaan kurkut, samettikukat, inkiväärit, kurkumat, tillit, retiisit, kaalit sekä lukuisat eri kesäkukat. Huolehdimme porukalla myös koulun akvaarioista, sisäkasveista sekä kasvihuoneesta. Yxgärdessä tuli myös hieman autettua leikkaamalla ruohoa, poistamalla kasoittain vuohenputkia sekä maalaamalla aita kokonaan uusiksi. Kesän mittaan tuli myös kerättyä joitain kasvilajeja, joita piti joko kuivattaa, höyryttää tai pakastaa. Oheisiin kuviin olen luetellut muutaman lajin, mitä puutarhassa on kesän mittaan kasvanut. 

 

sokeriherne

raparperi

mansikka

lehtikaali

kesäkurpitsa

härkäpapu

Kesän kohokohta oli erityisesti se, että sai nähdä kasvien kasvavan kasvamistaan päivä päivältä – jotkut nopeammin ja jotkut hitaammin. Oli rattoisaa nähdä, miten toukokuun lopussa maa oli lähes ruskeaa ja kesän loppuun mennessä se oli vihreyden peitossa. Kiitos luontoäiti! 

Toivottavasti panostuksemme riittää starttaamaan uuden lukuvuoden Variskalla tyytyväisin mielin, mikäli puutarhassa sattuu henkilökunta tai oppilaat poikkeamaan. Kiitämme kuluneesta kesästä ja kiitos erityisesti ulkopuolisille henkilöille, jotka ovat auttaneet meitä myös – koulun henkilökunta, 4h-yhdistys sekä muut tahot. Hyvää syksyn alkua toivottaa kesätyöntekijät - toivottavasti tämä innoittaa tulevan lukukauden oppilaita hakemaan ensi kesänä tänne töihin!” 


Ystävällisin terveisin, 

Vaasan kaupungin kesätyöntekijät